Hjemmearbejdsplads regler 2022

Har I medarbejdere, der arbejder hjemmefra mere end to gange om ugen? Som arbejdsgiver bør man være opmærksom på og kende de nye regler for hjemmearbejdspladser, der trådte i kraft d. 30. april 2022.

Det er nemlig op til arbejdsgiveren at sikre sig, at medarbejderens hjemmekontor lever op til gældende regler og krav. Herunder kan du læse mere om de nye hjemmearbejdsplads regler og krav.

Krav til hjemmearbejdspladser

Der er en række krav til indretningen og det udstyr, der anvendes på hjemmearbejdspladsen. Hvis medarbejderen har sit eget private udstyr, som opfylder de gældende krav, må dette gerne benyttes. Hvis medarbejderen derimod ikke selv har udstyr, som opfylder kravene, er det op til arbejdsgiveren af sørge for, at det nødvendige udstyr og inventar stilles til rådighed på medarbejderens hjemmearbejdsplads, såfremt arbejdstiden derhjemme overstiger to dage om ugen.

Computerskærm

Først og fremmest skal skærmen kunne vippes og drejes efter behov. Derudover skal lysstyrken og kontrasten let kunne justeres, og tegnene på skærmen skal være tilstrækkeligt store og tydelige.

Tastatur og mus

Tastaturet og musen skal være udformet således, at medarbejderen kan anvende det med hensigtsmæssige arbejdsstillinger og bevægelser, så det ikke giver træthed i arme og hænder. Tastaturet skal yderligere være adskilt fra skærmen, og der skal være tilstrækkelig plads foran tastaturet til, at medarbejderen kan hvile hænder og underarme på bordpladen.

Arbejdsbord

Arbejdsbordet skal være hensigtsmæssigt at sidde ved i forhold til arbejdsstillinger og -bevægelser. Dette forudsætter, at arbejdsbordet er tilstrækkeligt bredt og dybt, at skærmen kan placeres i en passende synsafstand. Overfladen på arbejdsbordet skal være lavreflekterende.

Derudover skal sidde- og arbejdshøjden passe til den medarbejder, som skal sidde ved bordet og udføre sine arbejdsopgaver. Der er på nuværende tidspunkt intet krav om, at man skal have et hæve-/sænkebord.

ARBEJDSSTOL

Der er krav til, at arbejdsstolen ved skærmarbejde skal være stabil, kunne og stolesædet og -ryggen skal kunne indstilles i højden og skråtstilles. Arbejdsstolen skal sikre, at medarbejderen har bevægelsesfrihed og kan arbejde i hensigtsmæssige arbejdsstillinger.

Lysforhold

Der skal sikres tilstrækkelig almenbelysning (loftsbelysning eller lys fra et vindue) samt supplerende belysning (arbejds- og skrivebordslamper) på hjemmearbejdspladsen. Er I i tvivl om, hvilken belysning der skal vælges, kontakt Evivo og få grundig vejledning før køb.

Formålet med nye regler for hjemmearbejdspladsen

Formålet med de nye regler er at gøre dem mere tidssvarende, så de afspejler dagens arbejdsmarked, og at sikre et godt arbejdsmiljø på hjemmekontoret. Hjemmearbejdspladserne er kommet for at blive, og stadig flere har skiftende arbejdssteder.

Før gjaldt hjemmearbejdsplads reglerne, hvis man arbejdede mere end én dag på hjemmearbejdspladsen, hvorimod det nu er udvidet til mere end to dage om ugen set som et gennemsnit over cirka en måned. Vil du vide mere om hjemmearbejdsplads regler, kan du læse mere på Arbejdstilsynets AT-vejledning om hjemmearbejde her. Måske du er interesseret i, hvordan I skaber en ergonomisk hjemmearbejdsplads? Så udforsk vores andre blogindlæg.

 

Få rådgivning af Evivo

Hos Evivo tilbyder vi professionel ergonomisk rådgivning, og vi kan hjælpe med, at I sikrer et ergonomisk hjemmekontor til jeres medarbejdere.

Evivo tilbyder ergonomisk rådgivning online, så der er også mulighed for at tilbyde individuel optimering. Send os en uforpligtende henvendelse via kontaktformularen, hvis I har spørgsmål eller er interesserede i at høre mere om vores services og priser.

Næste
Næste

Ergonomi kontorstol: Sådan indstiller du din kontorstol ergonomisk korrekt