5 råd til god ergonomi på hjemmearbejdspladsen

Arbejder du af og til hjemmefra? Samtlige arbejdspladser har været nødt til at re-tænke forholdene, og mange har skulle skifte kontormiljøet ud med hjemmearbejdspladsen for en stund. Tendensen med mere hjemmearbejde ser ud til at fortsætte, hvilket sætter krav til tilrettelæggelsen af arbejdet og indretningen af hjemmearbejdspladsen.

I dette indlæg giver vi dig 5 råd til, hvordan du kan skabe bedre ergonomi på hjemmearbejdspladsen.

Ergonomi på hjemmearbejdspladsen

1. Varier arbejdsstillinger og arbejdsområde

Variation er et nøgleord, når det gælder ergonomi på hjemmearbejdspladsen. Hvis du ikke har et hjemmekontor med de rette remedier eller udstyr, kan du hurtigt komme til at sidde i uhensigtsmæssige arbejdsstillinger. Du skal derfor forsøge at skifte mellem de borde og stole, som du sidder ved. Spisebordet derhjemme har næppe hæve- sænkefunktioner, så du kan ændre bordets højde, så derfor kan du blive nødt til at flytte dig fysisk mellem flere områder.

Du kan eksempelvis variere mellem at bruge spisebordet, en høj kommode eller bruge et strygebræt, som kan justeres i højden. Hvis du ikke allerede har en kontorstol, som kan justeres i højden, vil det være en god idé at investere i én, så du opnår den optimale vinkel i knæ og hofte, når du sidder på hjemmearbejdspladsen.

2. Sid med støtte i lænden

Ergonomisk hjemmearbejdsplads

De fleste ved, at det er uhensigtsmæssigt at sidde krummet sammen foran computeren, og at man bør rette ryggen. Stillesiddende arbejde øger risikoen for at få smerter i ryg og lænd. For at forebygge disse smerter kan du med fordel sikre dig, at du får støtte i lændesvajet. Det kan eksempelvis være et tæppe eller et håndklæde, som du ruller sammen. Hvis du er på udkig efter en mere permanent løsning, kan en lændepude med rem være en optimal løsning.

3. Hæv din bærbare computer

Hvis ikke du har en ekstern skærm, bør du forsøge at få den bærbare computer op i en tilpas højde. Dine øjne skal gerne se ind på lidt over midten af skærmen, så du så du undgår at skulle kigge for meget ned, hvilket ikke er optimalt for hverken nakke eller øvre ryg.

Når du hæver din bærbare computer, sætter det dog krav til, at du har et eksternt tastatur og en ekstern mus, som du kan benytte. Tastatur og mus skal placeres på et bord eller andet fast underlag, så du kan sidde med armene tilbage mod kroppen og have albuen fri af bordet. Således mindsker du belastningen på skulder og nakkemuskler.

4. Hold korte og aktive pauser

Når du sidder på hjemmearbejdspladsen og arbejder, bevæger du sig sandsynligvis ikke særlig meget. Alligevel er det ret essentielt, at du forsøger at holde kroppen i gang og får noget bevægelse ind i hverdagen. En god idé er, at du holder nogle korte, men aktive pauser. Og hvad skal du så lave i disse pauser?

Vi har gjort det nemt for dig, for vi har nemlig samlet 8 ergonomiske øvelser, som du sagtens kan lave på hjemmearbejdspladsen og få inkorporeret i dine daglige rutiner. Derudover skal du forsøge at få prioriteret en daglig gåtur. For nogle virker det godt at sætte de aktive pauser ind i kalenderen, så det bliver en del af den faste rutine. Brug alarm på telefonen eller påmindelse til at huske dig på, at du skal holde de korte aktive pauser.

5. Hav en optimal belysning

Hvordan er belysningen i det rum, som du arbejder i? Belysningen på hjemmearbejdspladsen er vigtig. Dårlig belysning kan have en negativ påvirkning på os – både fysisk og psykisk – og det kan resultere i blandt andet svimmelhed, koncentrationsbesvær, hovedpine og generelt ubehag. Godt lys, derimod, minimerer muskelspændinger i hovedet og træthed. Derfor bør du sørge for, at belysningen er optimal, og at det positioneres rigtigt.

Optimal belysning kan opnås ved at kombinere dagslys med kunstigt lys, og samtidig bør du have nogle gardiner eller persienner, så direkte og kraftigt sollys ikke generer dig på hjemmearbejdspladsen eller skaber uhensigtsmæssige refleksioner ind i skærmen. Hos Evivo tilbyder vi professionel rådgivning om belysning på kontoret eller arbejdspladsen. Læs mere her.

Rådgivning om ergonomi på hjemmearbejdspladsen

Der er mange ting, man kan gøre for at forbedre ergonomien på hjemmearbejdspladsen. Når det gælder ergonomi, er det vigtigt, at du får skabt nogle gode rutiner. Det kan du gøre ved, at du planlægger din arbejdsdag, så du ikke glemmer at variere og være opmærksom disse råd, som bidrager til ergonomi på hjemmearbejdspladsen.

Hos Evivo tilbyder vi professionel rådgivning i planlæggelsen af ergonomiske hjemmearbejdspladser. Du er meget velkommen til at kontakte os, hvis du gerne vil forbedre ergonomien på netop din hjemmearbejdsplads.

Forrige
Forrige

Arbejdsmiljøpuljen 2021-2023: Få tilskud til arbejdsmiljøet

Næste
Næste

8 ergonomiske øvelser til kontoret